Flyttstädning, våra tips!

Flyttstädning kan kännas som en enkelt match och med motivation och struktur, så är det lätt! Men det kräver kunskap, noggrann planering & tar många timmar.Med det i åtanke så kostar faktiskt inte flyttstädning så mycket som man lätt kan tro. Dels för att du kan nyttja ditt RUT-avdrag, men också därför att vi finns! Men om du trotts allt vill göra jobbet själv så kommer här lite tips och idéer om hur du kan strukturerar ditt arbete. Det är alltid bra att börja med flyttstädningen ett par dagar innan flytten om du tänkt utföra den själv. Att stå där med moppen dagen innan flyttbilen kommer riskera att städningen blir dålig och stressig. Läs våran guide i lugn och ro med framförhållning till ditt flyttdatum, så kommer du lyckas med flyttstädningen. Vi ger dig smarta tips som gör det hela enklare för dig.

Varför krävs en flyttstädning?

I de flesta fall så står det i det avtal som du skrivit under oavsett vad det gäller: en villa, en bostadsrätt eller en hyresrätt. Men du kan alltid försöka förhandla bort den biten i avtalet, till exempel igenom erbjuda snabbare inflyttning eller prisavdrag till dom/den som flyttar som in. Det enklaste är så klart att använda Service Compare jämförelsetjänst för att hitta bästa städföretaget nära dig vilket också troligtvis blir billigare för dig än att försöka förhandla fram något utifrån avtalet. I en hyresrätt till exempel, så finns det sällan möjlighet att komma undan mödan.

Vad händer om flyttstädningen inte gjorts ordentligt

Allt som oftast så är det stipulerat i ditt avtal att flyttstädning ska utföras. De som tillträder den nya bostaden efter dig bli vanligtvis inte nöjda med slutresultatet när det sköts av en icke-professionell städare. Det brister oftast på dålig planering och visa saker kräver lite erfarenhet för att få till det rent som nytt. Försök att vara så tidigt ute som möjligt; 2-5 dagar innan du måste lämna över nycklarna burkar vara en bra framförhållning.

Viktigt att tänka på att köparen får kräva ersättning av säljaren för ofullständig flyttstädning. Så utgå ifrån att du borde städa bostaden så bra som du själv hade velat om det var du som flyttade in.

Slarva inte med flyttstädningen! Då riskerar du att behöva betala ersättning.

Tips för flyttstädning

Badrum

Kanske flyttstädningens mest tidskrävande moment så börja här! Kalk som bildas av vattnet i badrummet kräver ofta mycket jobb med puts av kakel fogar, och klinker. Se till att införskaffa bra borstar och rengöringsmedel som är avkalkande. Tänk på att vinäger kan göra mirakel på kalk, men att det inte luktar speciellt gott. Glöm inte dessa punkter:

  • Handfat – Rengör hela! inte bara översidan! Titta under och ovanför.
  • Montera isär vattenlåset kopplat till avloppsrören och rengör detta. (Detta för att slippa stopp i avloppet.)
  • Putsa fönster, speglar och glasdörrarna till duschen om du har några. Använd fönsterputs och skrapa för bästa resultat. Det är inte alltid lätt att få bort vattenränder på glasrutor, men du kan det här!
  • Badrumsskåp ska inte bara tömmas som ska också tvättas rena inuti. Verifiera också att alla lampor fungerar som dom ska.

Men mest puts och rengöring kräver oftast Badkar och dusch. Plocka undan eventuella sidor på badkaret och se till att du även rengör under själva badkaret. Fortsätt med sidorna och golvbrunnen. Golvbrunnen är det många som glömmer bort att rengöra. Toaletten ska städas runt om och inuti. Montera isär toalettsitsen och rengör den ordentligt.

Kök

Ett rum som ska rengöras från botten upp som ofta har flottiga väggar är köket: mat os fastnar överallt i skåp och på tak. Börja alltid uppifrån och ner när du städar ett kök. Skåpen har oftast mycket dam på ovansidan som sprider sig runt när du städar. Se till att alla skåpen töms och rengörs på insidan med dammsugaren. Städa sedan rent ovanpå, inuti och på utsidan. Spraya ugnsrengöring i mikrovågsugnen och den vanliga ugn. Alla tillhörande plåtar och galler ska även rengöras. Visa medel kräver en väntetid på ca 12 timmar för att verka. Tänk på det när du planerar. Bakom ugnen gömmer sig alltid massa smuts så tänk på att dra fram den för att komma åt detta. Avfrosta kyl och frys. Det kan också ta lång tid, så tänk på det i förväg. Det tar i snitt ca 1-2 timmars arbete beroende på hur smutsig din kyl och frys är. Bakom kylen gömmer sig också massa skräp, så dra fram den med och rengör bakom. Köksfläkt och köksfläktsfilter bör rengöras. Lägg de flottiga filtren i hett vatten blandat med diskmedel i ett några timmar. Ventiler till fläkten och dess rör ska också rengöras. Se till att plocka bort socklar för att kunna dammsuga och tvätta golvet i köket ordentligt.

Sov- &  vardagsrum

Det som ska rengöras och städas i sovrummet är väldigt likt vad som ska göras i varje rum. Putsa alla fönsterrutor inuti, utanför och på insidan. Torka av fönsterbrädor och rengöra runt om hela elementen. Om du har gardiner och persienner ska dessa också tvättas av. Målade ytor ska torkas och dammas av. Samma sak med taket. Dammsug och tvätta av lister och eventuellt snickeri. Golven ska du alltid ta sist, eftersom all andra aktiviteter tenderar att fälla damm på dom. Se till att alla spikar och gamla krokar till tavlor tas bort från väggarna. Ibland kan gardinstänger vara uppskattade om dom får sitta kvar. Men kolla alltid detta först med köparen/den som flyttar in.

Tvättstuga

Om du har en tvättmaskin ska den så klart rengöras från gamla rester av tvättmedel och ludd. Bakom maskinen gömmer sig garanterat massa smuts så dra fram den så du kommer åt.

Torkskåp ska göras rent på insidan, utsidan, ovansidan och bakom. Även här kan det finnas en golvbrunn och ventiler som bör rengöras, tänk på det! Allt annat i rummet, som golv, eventuella speglar och fönster ska rengöras på samma vis som i övriga rummen

Balkong, altan och trädgård

Markis ska rullas ut och rengöras på balkonger och altaner. I en lägenhet kan en viss större mån av damm vara acceptabelt på en balkong, eftersom detta är utomhus. Men det ska vara rent och snyggt. Det är svårt att sätta gränsen här, men utgå ifrån att det kan vara höga krav på detta.

Ta bort alla saker i trädgården som inte ska vara där. Till exempel byggavfall och skrot. Det finns inte riktigt några regler för hur en trädgård ska städas, men se till att gräset är klippt och att buskar ser prydliga ut! Sopa stigar och rensa bort grenar och kvistar. Det behöver inte bli perfekt här, men se till att det ger en känsla av ordning och reda innan du lämnar över.

Slutsats

Detaljerna räknas verkligen! Alla andra rum som ska städas kan du utgå ifrån ovanstående regler för andra rum. För att en flyttstädning ska räknas som korrekt utförd måste du vara mycket noggrannare än du är i din vardagsstädning. Så om du tvekat en sekund när du läste detta, eller känner att du hellre gör någonting mysigt som intresserar dig, som att vara med familjen eller fixa med ditt hobby projekt, då ska du använda Service Compare jämförelsetjänst för att hitta bästa städföretaget nära dig för att få städhjälp till din flytt. Du kommer spara tid, pengar och få tid över för att kanske fundera lite mer på hur du ska göra det hemtrevligt i din nya bostad!

Ansvarsfriskrivning från författaren
Denna artikel används med godkännande av ERV

Robert Sundenius
robert@servicecompare.se

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta godkänner du detta.